Képességpróba


Elmúlt a nyár, mindenki újra belevetette magát a munkába. A Danavoxnál a nyár sem telt tétlenkedéssel, mivel az idei Sziget Fesztiválon működő Ability Parkban teljesítettünk küldetést. Az Ability Parkban a szigetlakók kipróbálhatták, hogy a fogyatékkal élőknek milyen nehézségekkel kell szembenézniük nap mint nap. Civil szervezetek építettek vaklabirintust és kerekes székes rámpát, vak focira hívták a bátor jelentkezőket és volt jelnyelv tanítás a Hallatlan szervezésében.

Ott voltunk mi is és „Hangszigeteltünk!” Legnagyobb örömünkre, a főleg külföldi fiatalokból álló szigetlakók kíváncsiak, nyitottak voltak az Ability Park szolgáltatásaira, és kígyózó sorokban várták, hogy részt vehessenek a játékokban. A Danavox sátorban három játékot is szerveztünk, amelyek lehetővé tették, hogy a fiatalok felmérhessék a hallással kapcsolatos tudásukat. Az első játék arról adott információt, hogy egy gyakran előforduló szituáció milyen hangos? Mekkora a „megszokott” zaj egy hálószobában, egy forgalmas úton, egy repülőtéren és hasonló helyeken.

Emberek a játéktábla előtt

A második játékban meg lehetett tippelni, hogy az életünk megszokott hangjai (beszéd, kutyaugatás stb.) hány dB-en szólnak, valamint hogy melyik hangot milyen Hz-en halljuk? Mint kiderült, az első két játékban igen nehéz feladatnak bizonyult a helyes válaszokat jelölő képek hibátlan elhelyezése. A harmadik játékot viszont élvezték a játékosok, ahol megtapasztalhatták, hogy a hallássérültek mit és mennyit hallanak egy zeneszámból. Kiválasztottunk egy zeneszámot, melyet első körben egy hallásmaradvánnyal élő ember által hallott módon játszottunk le. Segítségünkre volt egy fiatal lány, akinek az audiogramjából készíttettük el ezt a szintű zeneszámot. Az egy hét alatt, egyetlen olyan személy nem volt, aki ebből a „hangfoszlányból” kitalálta volna, hogy melyik – egyébként közismert és népszerű – zeneszámot játszottuk le. A következő körökben mindig emeltük a szintet nagyfokú-súlyos, majd kis-közepes hallásvesztésnek megfelelő szinten, végül a normál zeneszámot hallgatták meg. A kis-közepes szinten már sokan kitalálták melyik előadó számát hallják.

A játékban részt vevők meglepő tapasztalataikat megoszthatták a hallásmaradvánnyal élő, hallókészüléket használó fiatal lánnyal, akivel a helyszínen tudtak beszélgetni. Megdöbbentek a fiatalok, hogy a hallókészülék segítségével milyen mértékben és minőségben lehet javítani a kommunikációt egy hallássérült emberrel. A játékok nagyon népszerűek voltak, jó hangulatban teltek. Szívesen kipróbálták magukat a résztvevők és közben játékos formában információkat szereztek hallásukról, a hallásuk védelméről, valamint arról, hogy ha már károsodott a hallásuk, akkor a hallókészülék lehet-e megoldás számukra. Megnézhették a különböző típusú, méretű hallásjavító eszközöket, egyéb egységeket. Többen „megnyugodtak”, hogy ha esetleg szükségük lesz hallásuk javítására, már milyen pici és színes készülékek léteznek. Számunkra fontos megértetni az emberekkel, hogy hallásuk – az egyik érzékszervük – védelme kihat egész életükre.

Társadalmi szerepvállalásunk, hogy minden segítséget megkapjanak a halláskárosult emberek. Célunk, hogy segítséget nyújtsunk a fogyatékkal élőknek, javítsuk életminőségüket.

Ez volt első, ilyen irányú nyilvános megjelenésünk, melyet eredményesnek, hasznosnak és nem utolsó sorban nagyon élvezetesnek találtunk. Köszönjük az Ability Park szervezőinek a lehetőséget, és bízunk benne, hogy a jövőben is eredményesen tudunk együttműködni.

2015 szeptember


Sziget, Ability Park, Hallás játékok infografika

Danavox logó hangsáv

Danavox logó

A ReSound világmárka kizárólagos magyarországi képviseleteként, tapasztalt szakemberekkel, teljes körű szolgáltatásokkal várjuk Önt hallásgondozó központunkban és viszonteladó partnereinknél. Cégismertető  

ReSound logó

A ReSound segít az embereknek, hogy újra felfedezzék a hallás élményét. Célunk, hogy visszaadjuk Önök számára a gazdag, aktív és teljes életet, melyet nem befolyásol negatívan hallásvesztés. Márkaoldal  

© 2024 GN ReSound A/S hazai képviselete: Danavox Kft. 1066 Budapest, Lovag u. 17. Minden jog fenntartva.